Ellery Eskelin Trio

5.03.2002 Kraków – Centrum Manggha
6.03.2002 Łódź – Klub Jazzga – 7.03.2002 Warszawa – Klub Tygmont

//Ellery Eskelin Trio

Skład zespołu

Ellery Eskelin – saksofony
Andrea Parkins – instrumenty klawiszowe – akordeon
Jim Black – perkusja

Nowojorski muzyk wystąpił w swym najważniejszym składzie… Pierwszym wrażeniem, jakie można odnieść po występie tej grupy, to niezwykłe starcie się trzech ogromnych obszarów muzycznych reprezentowanych przez trzy odmienne osobowości…
JAZZ FORUM, Marek Romański

Galeria z koncertu


Ellery Eskelin Trio

ELLERY ESKELIN – saksofonista utożsamiany z kultową, nowojorską sceną loft-jazzu. Lider licznych zespołów, do których zaprasza najwybitniejszych twórców jazzu: od Reginy Carter i Dave’a. Douglasa po Johna Lovano, i Mike’a Sterna. Doskonale wykształcony (nauka m.in.u S. Kentona, George’a Colemana, J.McDuffa i D.Liebmana) saksofonista jazzowe ostrogi zdobywał koncertując z najwybitniejszymi nowoczesnego jazzu .Przez zespoły Eskelina oraz w zespołach, w których wystepował przewinęli się najwięksi innowatorzy współczesnego jazzu :Rabih Abou-Khalil, Pheeroan Aklaff, Ray Anderson, Barry Altschul, Joey Baron, Han Bennink, Tim Berne, Joanne Brackeen, Donald Byrd, Eugene Chadbourne, Dennis Chambers,, Marc Copland, Dave Douglas, Mark Dresser, Marc Ducret,, Mark Feldman, Mike Formanek, , Drew Gress, Tim Hagans, Antonio Hart, Billy Hart, Mark Helias, Gerry Hemingway, George Gruntz Concert Jazz Band (wraz z Elvinem Jonesem), Terumasa Hino, Daniel Humair, , Frank Lacy, Paul Motian, legendarna New York Composers Orchestra, Reggie Nicholson, William Parker, Marc Ribot, Leni Stern,Carlos Ward, Fred Wesley… lista ta praktycznie na ma końca, bowiem E.Eskelin jest dzisiaj postrzegany przede wszystkim, jako jeden z najwazniejszych kreatorów nowoczesnego jazzu : szanującego tradycję i poszukującego nowych form jazzowej ekspresji. Największe uznanie zyskał dla projektów realizowanych w autorskim trio z pianistką Andrea Parkins oraz nadwornym perkusistą Jimem Black’em oraz serią albumów dla prestiżowej wytwórni Hat Art.

ANDREA PARKINS – to przede wszystkim dokonała nowojorska kompozytorka i akordeonistka. Nie stroni jednak od gry na fortepiania oraz elektronicznych eksperymentów. Zafascynowana muzyką legendarnego Sun Ra, w której poszukuje inspiracji oraz własnych interpretacji. Poza pracą w trio E. Eskelina ( oraz w duecie z saksofonistą )prowadzi własne zespoły. Najciekawsze projekty zrealizowała dla kultowej Knitting Factory ( np. albumy “Cost Iron Fact”, “Jazz Trash”). Jest także modną kompozytorką muzyki filmowej oraz prowadzi eksperymentalny zespół.

JIM BLACK – rozpoczynał karierę perkusisty koncertując z rockowymi zespołami rodzinnego Seatlle. W połowie lat osiemdziesiątych podjął naukę w prestiżowej, jazzowej Berklee College of Music. Studia z J.Huntem, J.Wattsem pozwoliły mu podjąć wiele ciekawych propozycji muzycznych i niebawem stał się poszukiwanym perkusistą w zespołach wybitnych jazzanów ( od Lee Konitza po Dewey Redmana). Na początku lat dziewięćdziesiątych związał się z awangardą jazzową Nowego Jorku koncertując i nagrywając z zespołami Tima Berne, Dave’a Douglasa,Anthony’ego Colemana, Chrisa Speeda oraz Ellery Eskelina. Z zespołem saksofonisty realizuje najwięcej swoich projektów, chociaż w pojawia się także w zespołach Raya Andersona, Kenny’ego Wheelera, Freda Hersha, Django Batesa, Marka Feldmana… Tomasza Stańko.

Dionizy Piątkowski

Wybrana dyskografia

Setting The Standard (1989);
Forms (1990);
Figure Of Speech (1991);
Premonition (1992);
Jaz Trash (1994);
Green Bermudas (1996);
The Sun Died (1996);
One Great Day (1997);
Kulak 29 & 30 (1998);
Dissonant Characters (1999);
Five Other Pieces (+2) (1999);
The Secret Museum (1999);
Ramifications (2000);
Vanishing Point (2001);
12 (+1) Imaginary Views (2002);
Arcanum Moderne (2003);
Ten: EEwAP&JB+3(10) (2004);
Different But The Same (2005; z Davidem Liebmanem)

2015-08-20T12:11:14+00:00