Album „Od Kuchni” jest szczególnym rodzajem artystycznego eksperymentu. W domowej kuchni spotykają się dwaj znakomici muzycy, plotkują, starają się improwizować i tworzyć rodzaj domowego „teatrum”, gdzie nastój buduje swobodna, rodzinna atmosfera a dźwięki układają się w ciekawy, kreatywny improwizowany komentarz. Bohaterami sesji są dwaj znakomici polscy muzycy: pianista, kompozytor i aranżer Rafał Kulczycki, znany dotąd jako tradycyjnie zachowawczy twórca konwencjonalnej stylistyki oraz Jerzy Mazzoll – wirtuoz klarnetu basowego sięgający głęboko do tradycji polskich improwizatorów i twórców muzyki współczesnej: od tzw. rewolucji yassowej w polskim jazzie po autorską ideę arythmic perfection i europejski aspekt improwizacji w sztuce.

Rafał Kulczycki – to uznany pianista, aranżer, kompozytor muzyki filmowej. Jest absolwentem Wydziału Instrumentalnego w klasie fortepianu Akademii Muzycznej w Gdańsku, Wydziału Reżyserii Dźwięku Akademii Muzycznej w Warszawie oraz Orkiestracji w Berklee Collage of Music. Tworzy muzykę do filmów, reklam, stacji telewizyjnych; jest autorem muyzki do takich filmów, jak „Banksterzy”, „Dzień dobry, Kocham Cię”, „Porady na zdrady” i „Pech to nie grzech”, a także filmów dokumentalnych „Miłość, Europa, Świat Zygmunta Baumana”, „Czasem śnię, że latam”.  Debiutancka płyta „Kulczycki  (Non)Calm Stories” – to przepiękne ilustracje fortepianowe, pełne spokoju i niepokoju jednocześnie, wachlarza emocji i prawdziwej wirtuozerii.  Kulczycki jest bowiem pianistą, który nie boi się eksperymentowania ze swoją twórczością, jest znakomitym aranżerem, a jego zainteresowania muzyczne sięgają bardzo daleko. Teraz do swego instrumentarium i na potrzeby sesji „Od Kuchni  włączył fortepian kuchenny, zoom, mikrofalówkę i ekspres do kawy. Klarnecista basowy Jerzy Mazzoll dołączył do spotkania klarnet b (nierdzewny) by powstała ekspresyjna sesja budowana nastrojem domowej pogaduszki. Sesja „Od Kuchni to także sentencja drogi artystycznej, którą cechuje nie tylko koncepcja  ”im mniej, tym lepiej”, a także jego słynna „arhythmic perfection”, która angażuje błąd w proces twórczy i akceptuje wszystkie jego konsekwencje. Jerzy Mazzoll to jeden z twórców yassu i jedna z najbardziej charyzmatycznych postaci polskiej sceny alternatywnej. Muzyk, kompozytor, improwizator, wirtuoz klarnetu, punkowiec zafascynowany free jazzem, folkiem, muzyką klasyczną i eksperymentalną.

Od Kuchni” to niezwykłe spotkanie dwóch, jakże różnych artystów wyrażone poprzez muzyczny, niczym nie wymuszony dialog. ”Nagrywano bez żadnych ingerencji, podczas pierwszego spotkania w kuchni – wspominają spotkanie w kuchni. Po raz pierwszy doświadczając tego, iż ta wersja rzeczywistości, która mamy jest najlepsza. Jest improwizacja to znaczy nie tylko granie nie zaplanowanych nut, ale także spontaniczne, nie zaplanowane spotkanie, nie zaplanowana rejestracja wspólnego muzykowania, wreszcie nie planowane wydanie płyty. Spotkanie muzyków, którzy najpierw słuchają uważnie, potem grają, aby inni usłyszeli”.

Dionizy Piątkowski